Zdrowe składniki – olej lniany i rycynowy

Mar
2016
11

posted by on oleje tłoczone na zimno

No comments

1787022042-olej-rzepakowy-tłoczony-na-zimno.jpg

Właściwości uzdrawiające
i kosmetyczne oleju lnianego były znane
już w starożytności. Panie używały go do
konserwacji cery i włosów, a
mężczyźni zażywali go dla
odpowiedniej kondycji
układu nerwowego oraz krwionośnego. Zawiera
dużą ilość
nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie są
potrzebne dla organizmu człowieka. Olej
lniany to właśnie dzięki swoim
składnikom doskonale działa na mózg i
praktycznie na wszystkie komórki.
Metodyczne spożywanie – 1 łyżka na
dzień – pomaga w wielu schorzeniach, obniża cholesterol,
reguluje ciśnienie krwi, łagodzi
dolegliwości żołądkowe. Ze względu na swój lekko
orzechowy smak, jest pierwszorzędnym
bonusem do wielu potraw, zwłaszcza
do sałatek. Olej lniany znany był ze swoich
zdrowotnych atrybutów już 650 lat
przed obowiązującą erą. Jego niezwykłe właściwości
pomagają w leczeniu trądziku, depresji,
bezpłodności, łuszczenia skóry. Zalecany jest nie tylko ludziom,
lecz i
zwierzakom; gwarantuje lśniącą sierść i
zapobiega wysuszaniu oraz pękaniu kopyt. Zawarte w nim kwasy omega-3
bardzo pozytywnie
funkcjonują na rozwój mózgu, wskutek tego olej lniany tak
wybitnie polecany jest
dzieciom oraz figurom uczącym się.
Należałoby wiedzieć, że ma również
niebagatelny wpływ na gospodarkę hormonalną oraz odtłuszczanie
wątroby. Olej lniany stał się
wybitnie ekspresowo
składnikiem wielu diet, nie jedynie tych odchudzających,
jednakowoż także
i takich, jakie pomagają zapobiegać
różnym schorzeniom. Zdrowe Oleje to również
olej rycynowy. Oto nieco znacznie więcej informacji
o tym artykule. Olejek rycynowy kultowy
jest z wielu właściwości. To
naturalnie dzięki nim jest on substancją coraz powszechniej
użytkowaną pomiędzy innymi w kosmetyce oraz
medycynie. Olej rycynowy, otrzymywany z nasion egzotycznej rośliny, jaką jest
rącznik pospolity, odznacza się następującymi
atrybutami:
dezynfekującymi, bakteriobójczymi i
przeciwzapalnymi – to właśnie dzięki
aktualnym w cieczy glicerydom kwasowym olejek
nienagannie jest w stanie
zwalczać drobnoustroje.

Z tego względu olej rycynowy ma
prawo być użytkowany zarówno do
leczenia chorób żołądkowych, jak i od
odkażenia skóry, brwi i rzęs; rozkurczowymi i
przeczyszczającymi – to właśnie dzięki obecności
kwasu rycynolowego, które mają oddziaływanie na receptory
znajdujące się w niektórych mięśniach, między innymi
kontrolujących jelita. Olej rycynowy zawiera w swoim składzie
w dodatku kwas linolowy, kwas stearynowy, hydroksystearynowy,
dihydroksystearynowy oraz parę innych połączeń. Olej
rącznikowy, gdyż tak także
często jest zwany olejek rycynowy, w
większości wypadków kojarzony
jest przede wszystkim z damskim preparatem
pielęgnacyjnym. Jednakowoż należy wiedzieć, że
substancja ta to naturalnie dzięki swoim
właściwościom jest też
nadzwyczaj
w szeregu
przypadków wykorzystywana w wielu innych
dyscyplinach, nie tylko w kosmetyce.

Więcej na Green Spoon

Leave a Reply